Noutati la Conferinţa „Zilele medicale Dr. Mircia Iorga”

 

 

A doua ediție a Barometrului medicilor de familie ne arată mici îmbunătățiri față de anul trecut. Echipa de proiect vine cu concluziile celei de-al doilea sondaj completat de medicii de familie. Sunt bucuroasă să fiu gazdă pentru colegii de la Cluj, iar de foarte departe, de peste ocean, Daniel Enescu face o analiză statistică a răspunsurilor. Ne puteți urmări joi, 7 decembrie, la ora 15.

Din luna decembrie, lista vaccinurilor compensate crește substanțial . Poate cea mai importanta categorie de risc vizată este cea a pacienților aflați la risc pentru pneumonia pneumococică invazivă. Este momentul să discutăm de o nouă abordare a vaccinării adulților în România, proces văzut prin ”ochii” Strategiei naționale de vaccinare. Vineri, 8 decembrie, de la 8.50, vă propun o mică trecere în revistă a poverii pneumoniei și a beneficiilor introducerii vaccinării antipneumococice la adult și mai ales la vârstnic.

Sâmbătă dimineața deschidem Conferința cu o sesiune a Grupului de Vaccinologie. Vom fi foarte practici și vom trece în revistă noile vaccinuri care se compensează de la 1 decembrie, protocoalele CNAS de prescriere a vaccinurilor, grupe de risc, capcane și mici trucuri pentru optimizarea activității de cabinet. Vă aștept alături de colegii mei din Grupul de Vaccinologie.

În medicină lucrurile se schimbă cu viteze uimitoare, a ține pasul este o adevărată provocare. Noi vă menținem LaZiCuTot printr-o rubrică pe care colega noastră, Cătălina Panaitescu o sădește pe www.atelieremedicale.ro și o hrănește săptămânal, o „polenizează” pe canalele noastre de informații. La încheierea Conferinței din acest an, echipa AMFB vine în fața voastră cu o colecție de noutăți. Primiți cu colindul?

Dr. Sandra Alexiu, Presedinte AMFB

Mai multi bani, mai putine griji!

Daca si dumneavoastra doriti sa aveti mai multi bani la final de luna, aceasta este oportunitatea perfecta!

Sunt Victor, profu’ de educatie financiara, si va invit sa povestim Sambata, 09.12.2023, de la ora 13 00.

Victor Chirpac

Orar: Sambata, 09.12.2023, de la ora 13 00


 

Vrei sa fii LaZiCuTot?

Vino sâmbătă, 9 decembrie, ora 16:30, la întâlnirea cu cele mai importante noutăți ale anului care se încheie, în sesiunea LaZiCuTot din cadrul Conferinței AMF-B, “Zilele medicale Dr. Mircia Iorga” – “Medicul de familie practician și manager”. Vom răspunde la întrebări și vei putea să ne spui cum ți-au afectat ele activitatea.

Împreună o să ne imaginăm viitorul și vom putea să ne îmbrățișăm – chiar dacă numai virtual – la ultima conferință AMF-B a anului.

Orar: Sâmbătă, 9 decembrie, ora 16:30


 

Sindromul de apnee în somn – de interes pentru medicul de familie?

Sindromul de apnee obstructivă în somn afectează global peste 900 de milioane de adulți și se corelează cu risc crescut de boală cardiovasculară. Oboseala, somnolența diurnă, cefaleea matinală, ronchopatia sunt simptome asociate, pentru care pacienții solicită frecvent consultul medical.

Te astept vineri, 8 decembrie, ora 13:00, la sesiunea grupului RespiRO din cadrul Conferinței AMF-B, “Zilele medicale Dr. Mircia Iorga” – “Medicul de familie practician și manager”, să stăm de vorbă despre cum putem să-i identificăm pe cei cu simptome/semne sugestive și factori de risc, astfel încât contribuția noastră la diagnosticul/tratamentul timpuriu să conteze.

Dr. Carmen Bușneag, medic primar medicină de familie

Orar: Vineri, 8 decembrie, ora 13:00


Când și cum folosim dispozitivele inhalatorii în afecțiunile respiratorii

Tehnica defectuoasă de administrare a medicației inhalatorii și nonaderența influențează negativ eficiența tratamentelor în principalele boli pulmonare cronice. Contribuie la aceasta o serie de factori legați de vârstă, dexteritate, capacitate inspiratorie, abilități cognitive, dar și preferințele și percepțiile pacienților. Ca urmare este important să știm cum să alegem dispozitivul potrivit caracteristicilor și nevoilor individuale ale fiecăruia, iar atunci când observăm neconcordanțe să semnalăm acest lucru în cadrul echipei multidisciplinare.

Dacă vrei să afli mai multe vino vineri, 8 decembrie, ora 13:00, la sesiunea grupului RespiRO din cadrul Conferinței AMF-B, “Zilele medicale Dr. Mircia Iorga” – “Medicul de familie practician și manager”, unde o să vorbim despre principalele dispozitive inhalatorii din perspectiva celor menționate mai sus.

Dr. Gabriela Comișel, medic primar formator medicină de familie
Dr. Oana Maxim, medic rezident medicină de familie
Andrei Comișel, student UMF “Carol Davila”

Orar: Vineri, 8 decembrie, ora 13:00


Comorbiditățile metabolice in bolile pulmonare cronice

Diabetul zaharat, dislipidemia, osteoporoza și disfuncțiile tiroidiene sunt numai câteva dintre comorbiditățile metabolice raportate în cazul pacienților cu boli pulmonare cronice, care le influențează major evoluția, calitatea vieții și mortalitatea.

Te invit vineri, 8 decembrie, ora 13:00, la sesiunea grupului RespiRO din cadrul Conferinței AMF-B, “Zilele medicale Dr. Mircia Iorga” – “Medicul de familie practician și manager”, să vorbim despre perspectiva înglobarii lor în managementul general al patologiei respiratorii cronice.

Dr. Adela Iancu, medic primar medicină de familie 

Orar: Vineri, 8 decembrie, ora 13:00


Managementul financiar al Cabinetelor MF

In curand se implinesc 25 de ani de cand suntem nu doar doctorii responsabili cu sanatatea pacientilor nostri ci si gospodarii, managerii responsabili cu vigoarea si bunastarea cabinetelor noastre.
Drumul nostru nu a fost mereu drept si lin, de-a lungul timpului am intampinat reale provocari, nu de putine ori existenta noastra, ca breasla, a fost anenintata.

Din anul 2024 ne vom supune unor noi reguli fiscale, noi incercari amenintatoare de bunastare si echilibru si va trebui sa ne adaptam din nou la schimbari.

Am invitat alaturi de noi specialistii din domeniu si ne propunem ca intr-o ora sa intelegem impreuna in ce consta noua fiscalitate si sa invatam cum sa facem cat mai optim parcursul viitor al cabinetelor noastre, indiferent cum suntem organizati, ca PFA sau SRL sau altfel.

Eu si Diana va asteptam sambata, 9 decembrie, la 12 fix!

dr. Marina Pircalabu
Diana-Andreea Ostafi

Orar: Sambata, 9 decembrie. 12:00


EduFood: Program interactiv de învățare pentru susținerea comportamentelor sănătoase

Conform Raportului OMS din 3 mai 2022,

  • 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces.
  • 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate.
  • 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi.

Aceste cifre ne ingrijoreaza mai ales pe noi ca medici de familie, de aceea, in parteneriat cu INSP si Edenred Romania, AMFB a participat la realizarea acestui curs, EduFood, destinat tuturor cetatenilor care vor invete cum sa isi construiasca obiceiuri alimentare echilibrate si un stil de viata sanatos.

Pentru ca nutritia este o stiinta, nu o opinie, veniti alaturi de noi sa va prezentam cursul si cei 10 pasi mici pentru fiecare in parte, dar mari pentru sanatatea fiecaruia si a societății, in general.

dr. Marina Pircalabu
Laura Cristina Popa

Orar: Vineri, 08.12.2024, 17:00